Halloween není jen o výzdobě a kostýmech, a proto Vám přínášíme i pár receptů pro hladová bříška, které nám chutnaly nejvíc. :)
- Zapečená dýně s brambory
Budete potřebovat:
- brambory
- dýně Hokkaido
- smetana
- koření (dle Vašeho výběru)
- pepř, sůl, česnek
- zapékací mísu
Nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů a připravenou zapékací mísu nebo jinou nádobu na zapékání vymažte máslem nebo olivovým olejem.
Brambory a dýni nejdříve oloupejte. Brambory pak nakrájejte na asi 4 mm silné plátky. Dýni před krájením pečlivě zbavte všech semínek, oloupejte ji a rozřízněte podélně.
Nakrájené brambory vrstvěte na dno mísy tak, aby bylo celé zakryté, poté na vrstvu brambor položte vrstvu dýně, lehce opepřete, osolte, posypte rozmarýnem a tymiánem (u koření se fantazii meze nekladou, můžete zvolit jiné, Vámi oblíbené koření).
Vše následně zalijte malým množstvím smetany (ve které ovšem předtím rozmícháte česnek nebo osmahnutou cibulku). V tomto pořadí – brambory, dýně, koření, smetana – vrstvěte všechny ingredience tak dlouho, dokud nezaplníte mísu.
Ovšem pozor! Poslední vrstva musí být dýně s kořením – na tu vylijte zbytek smetany. Mísu následně zakryjte alobalem, pořádně přitlačte, aby s Vám smetana krásně rozlila mezi všechny vrstvy v míse. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečte asi 45 minut, poté špičkou nože zkontrolujte, zda jsou brambory měkké. Pokud ano, nic Vám nebrání sundat alobal. Poté ale mísu do trouby vraťte a nechte péct ještě asi 10 (maximálně 15) minut.
- Dýňová polévka Hokkaido
Ať už chystáte halloweenskou party nebo ne, nemusíte vyrábět z dýní jen poutavé dekorace, ale také výborné pochutiny, které zasytí a dodají i potřebné vitamíny. Jednou z nich je výborná a stále častěji vyhledávaná polévka z dýně hokaidó.
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 lžíce nejlépe olivového oleje
- dýni Hokkaidó
- vodu
- sůl
- pepř
- smetanu na šlehání
Na předehřátém olivovém oleji v hrnci dorůžova orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přisypte na malé kostičky nakrájenou, případně na nudličky nastrouhanou dýni. Chvíli míchejte, restujte a poté přilijte vodu. Takto připravenou směs osolte a opepřete podle chuti. Směs poté poduste doměkka (maximálně 20 minut, je nutné hlídat). Vzniklou směs poté rozmixujte, propasírujte a pro zjemnění přidejte smetanu (mějte na paměti, že množství smetany ovlivní hustotu polévky). Za stálého míchání na malém plamenu pečlivě promíchejte ingredience. Na závěr můžete podávat s čerstvou pažitkou, dýňovými semínky nebo s osmahnutými krutonky. Dobrou chuť!
- Dýňové muffiny nasladko
Sladkou tečkou za dýňovými hody mohou být například výtečné muffiny. Lehké na přípravu, krásně zasytí a díky přidané dýni jsou i velmi zdravé. Pojďte se podívat na recept.
Budete potřebovat:
- Olej (slunečnicový, pokud děláte muffiny naslano, tak můžete i olivový)
- Hladkou mouku (250-300 g podle potřeby)
- Dýni (Hokaido)
- Mléko
- Vanilkový cukr
- Kypřící prášek do pečiva
- Vejce (maximálně 2 ks)
- Mletou skořici
- Cukr (sypký i krystal)
- Papírové či jiné formičky
Základem dobře chutnajících muffinů je pečlivě připravené dýňové pyré. Dýni hokaidó pečlivě oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte péct na pečící papír do trouby, kterou si předehřejte na 200–250 °C. Poté vložte kousky dýně na plech a pečte 10-15 minut do změknutí. Rozpečené kousky vsypte do misky a mixérem (či například přístrojem na přípravu smoothie, způsob je na vás) mixujte, dokud nevznikne jemné pyré. Pokud jste dýni nerozpekli dostatečně, tak stačí přidat trochu mléka, které mixování usnadní.
Nyní k přípravě těsta. Do hluboké misky vložte asi 250 g hladké mouky, prášek do pečiva, 8–10 polévkových lžic oleje, asi 250 ml mléka a znovu použijte mixer. Přidejte vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce cukru (podle chuti) a dochuťte vámi zvolenými ingrediencemi (těsto vám již „nanečisto“ musí chutnat). Znovu promixujte. Až těsto získá tu správnou chuť a konzistenci, přidejte připravené dýňové pyré. Poté těsto nalijte do formiček.
Muffiny pak pečte přibližně 15–25 minut. Nejlepší je kontrolovat pečící proces podle povrchu muffinů, který roste a u dýňového těsta i lehce hnědne. Na závěr můžete muffiny ozdobit kousky čokolády nebo dýně, dýňovými semínky či cukrem.
Vařte s láskou a udělejte radost svým blízkým. :)
Za TOMR,
Adriana
Zdroje: pixabay.com, zdravaskolnijidelna.cz, thebeautybean.com, keeprecipes.com
Všechna práva na obrázky a recepty náleží jejich autorům (viz zdroje).
Další blogy z této série:
- Halloween, jak ho (možná) neznáte aneb zajímavá fakta
- Dýňové DIY, aneb neuřízněte si ostudu